Elektro-Five

Happy People❤️ 

 vww-label-option4


HomeOver ons

Webshop » Huishoudelijk » Wassen & Drogen

Wassen en Drogen
whirlpool02-1200x400

Een wasmachine of droogkast is geen product waar veel mensen zich dagelijks in verdiepen, maar die we allemaal wel wekelijks gebruiken. Hij moet het vooral goed doen, de was schoon maken/drogen en zo min mogelijk gedoe geven. Maar soms moet je nou eenmaal een nieuwe was- of droogmachine kopen en dan is het goed om kritisch te kijken naar de potentiële nieuwe aankoop, om zo een exemplaar in huis te halen die het beste bij jouw wensen past en die weer jarenlang mee kan.

Belangrijkste eigenschappen wasmachine
Natuurlijk is de belangrijkste eigenschap van een wasmachine dat hij jouw was zo schoon mogelijk maakt. Maar welke wasmachine dat voor jou kan doen, hangt af van de eigenschappen van de machine en jouw omstandigheden.

Welke wasmachine past bij jou?
Voor je een wasmachine uitkiest is het belangrijk goed je eigen gebruiken en de omgeving waar de wasmachine in komt te staan onder de loep te nemen. Immers of de machine goed presteert hangt niet alleen van de machine af maar ook van wat je er van vraagt. Neem de volgende tips mee in je overweging.

Heb je een gezin of draai je veel was? Dan is een grotere capaciteit voor het vulgewicht aan te raden. Ook een hoger toerental is dan handig zodat je niet te lang met natte was blijft zitten. Bedenk ook goed waar in huis de wasmachine komt te staan. Als hij dicht bij een slaapkamer staat is een stille wasmachine van belang.

Komt je wasmachine in een badkamer of een kleine ruimte, en heb je geen droger nodig? Overweeg dan eens een bovenlader. Deze machines zijn beduidend kleiner en kunnen in kleine hoekjes neergezet worden. Wil je je wasmachine inbouwen, let er dan op dat deze daarvoor geschikt is.

Vulgewicht
Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilo aan was er in een keer in de wasmachine kan; hoe meer gewicht, hoe meer er in de wasmachine kan. Voor je een keuze maakt is het verstandig een keer je was te wegen, om zo een inschatting te maken. Een te volle wasmachine maakt niet goed schoon, maar een te grote zal meer water gebruiken dan nodig. De gemiddelde wasmachine heeft een vulgewicht van 7 á 8 kilo, wat voor een gemiddeld gezin genoeg is.

Toerental
Het toerental geeft aan hoe goed de wasmachine in staat is de was droog te maken na een wasbeurt. Het toerental op een wasmachine varieert meestal tussen de maximaal 1200 tot maximaal 1800 toeren. Hoe hoger het maximale aantal toeren, hoe droger de was uit de machine komt, dus hoe sneller deze droog zal zijn in de wasdroger of in de buitenlucht.

Energieklasse
De energieklasse van een wasmachine geeft aan hoe zuinig een wasmachine is in zijn energieverbruik, waarbij een A+++ het zuinigst is en een D het minst zuinig. Tegenwoordig hebben vrijwel alle wasmachines een A+ of hoger energie label en zijn de meeste wasmachines zo zuinig dat er in de categorie A+++ grote variatie ontstaan is, waarbij A+++-50% het zuinigst is. Hoe beter het energielabel, hoe minder geld je kwijt zult zijn aan energiekosten.

Koolborstelloze motor
De wasmachine wordt aangedreven door een motor. Er zijn twee mechanismen te onderscheiden: een aandrijving met gebruik van koolborstels en de zogenaamde koolborstelloze motor. De voordelen van dit systeem is dat de motor een stuk stiller kan functioneren door de directe aandrijving en dat het aan minder slijtage onderhevig is. De naam die fabrikanten aan dit koolborstelloze systeem geven verschilt. AEG noemt dit bijvoorbeeld ‘Silent System Plus’, LG ‘Direct Drive’ en Miele ‘FU-motor’. Om het overzichtelijk en duidelijk te houden voor jou als consument houden wij het algemeen en geven we dit verschil bij de wasmachines simpel aan als: koolborstelmotor of koolborstelloze motor.

bosch-laundry-bnr

Belangrijkste eigenschappen droogmachine
De wasdroger, ook wel droogtrommel genoemd, is een apparaat dat er voor zorgt dat je natte of vochtige kleding snel droog wordt. De vochtige was wordt in de trommel van de wasdroger geplaatst en draait rond terwijl er warme lucht doorheen geblazen wordt. Wil je wasdrogers vergelijken en voor jezelf kunnen bepalen welke wasdroger het beste bij jou en je huishouden past, dan dien je als eerste een keuze maken tussen een luchtafvoerdroger, condensdroger, warmtepompdroger of een losse centrifuge. De warmtepompdroger verbruikt het minste energie per cyclus, maar zijn een stuk duurder in de aanschafprijs dan de condensdroger en de luchtafvoerdroger. De centrifuge (in Vlaanderen droogzwierder genoemd) is kleiner van omvang maar heeft bijna altijd minder inhoud en minder functies dan de andere drogermodellen. Er zijn een aantal belangrijke factoren waarop je dient te letten bij de aankoop van een wasdroger.

Warmtepompdroger
De warmtepompdroger is een energiezuinige condensdroger met energielabel A (of zelfs nog zuiniger). De lucht wordt verwarmd door middel van een ingebouwde warmtepomp. De aanschafprijs van een warmtepompdroger ligt een stuk hoger dan die van een luchtafvoer- of condensdroger. Of je het verschil in aanschafprijs terugverdient door het lagere energieverbruik, dat ligt er helemaal aan hoe frequent je de warmtepompdroger gebruikt. Hoe vaker dit is, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. De gemiddelde droogtijd van het wasgoed in een warmtepomp- t.o.v. een condensdroger verschilt niet of nauwelijks. Wanneer je een warmtepompdroger hebt aangeschaft is het heel belangrijk dat je de condensor schoon houdt. Deze condensor is echter niet uitneembaar en daardoor erg lastig te reinigen. Het energieverbruik loopt met een vervuilde condensor echter snel op. Warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor bieden hierbij uitkomst.

Condensdroger
Bij condensdrogers wordt de vochtige lucht opgevangen in een bakje in de machine. Dit bakje moet regelmatig geleegd worden. Bij veel condensdrogers bestaat echter ook de mogelijkheid het condenswater via een afvoerslangetje af te voeren, bijvoorbeeld door deze te plaatsen in de afvoerpijp van de wasmachine.

Luchtafvoerdroger
De luchtafvoerdroger is in aanschafprijs meestal de voordeligste keuze. Voor luchtafvoerdrogers is een opening naar buiten nodig om de vochtige lucht af te voeren. In de praktijk gebeurt dit meestal door middel van een luchtafvoerslang door het open raam te hangen. Uiteraard is dit niet de juiste manier. Er zijn speciale muur- of dakdoorvoer roosters leverbaar zodat het op een verantwoordelijke manier geïnstalleerd kan worden.

Trommelinhoud van de wasdroger
Het is handig om op de trommelinhoud van de wasdroger te letten. De meeste wasdrogers hebben een trommelinhoud van zes tot 10 kilo. Hoe groter de trommelinhoud, des te sneller de was kan drogen. Er komt dan namelijk meer lucht tussen de kleding. Ook kreukt de kleding dan niet zo erg. Een grote vulopening is handig bij het uithalen van grotere stukken wasgoed (dekbedden, kussens, gordijnen, slaapzakken, etc.). Het is ook belangrijk om de trommelinhoud, of het vulgewicht, van de wasdroger aan te passen op de trommelinhoud van de wasmachine. Wanneer je beschikt over een wasmachine met een trommelinhoud van 6kg, is het verstandig om een wasdroger te kopen met minimaal gelijke, of grotere, trommelinhoud.

Wasdroger plaatsen op wasmachine
Bij de meeste wasdrogers is plaatsing op een wasmachine mogelijk. Dit gaat het beste met apparaten van hetzelfde merk. Voor het goed plaatsen van de droger zijn montagesets verkrijgbaar. Het creëren van een was-droogzuil bespaart ruimte en is makkelijk in het gebruik. Je kunt immers het wasgoed zo van de wasmachine in de wasdroger stoppen. Op deze manier kun je ruimte besparen. Ook is er de mogelijkheid om een voetstuk met opberglade te plaatsen onder de droger of wasautomaat, je verhoogt zo de werkhoogte met ongeveer 30 cm, handig bij het inladen en uitladen van het wasgoed.

032-siemens-banner


Wasdroogcombinatie
Ook zijn er wasdroogcombinaties op de markt. Dit is een wasmachine en een wasdroger ineen. Het grote voordeel van een wasdroogcombinatie is natuurlijk de ruimtebesparing. Houd er rekening mee dat een combi ook nadelen heeft. Het belangrijkste nadeel is dat niet de totale inhoud van de trommel (bij volle belading) na het wassen gedroogd kan worden. De maximale beladingscapaciteit voor het drogen is kleiner dan die voor het wassen. Meestal de helft. De mogelijkheid van non-stop wassen drogen behoord bij sommige machines tot de mogelijkheid, dit is dan wel een lading van ongeveer 3 kilo, geen volle trommel dus. Tevens kan het op een "wasdag" makkelijk zijn de ene was in de droger te stoppen en de volgende was alvast in de wasmachine. Een wasdroogcombinatie vraagt dus meer tijd om uw totale wasgoed te wassen en drogen. Ook een nadeel is dat als er één onderdeel stuk is, het gehele apparaat vaak tijdelijk niet meer te gebruiken is.


premium-eco


Elektro-Five is onderdeel van Eleko.gcv
Koning Boudewijnlaan 32C
9170 Sint-Pauwels
BE0830.825.091

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be