Elektro-Five

Happy People❤️ 

 vww-label-option4


HomeOver ons

Webshop » Huishoudelijk » Vaatwas

Vaatwas

bosch-banner
Hoe werkt een vaatwasser?
Als je een vaatwasser kopen wil, sta je meestal vooral stil bij de functionaliteiten die het apparaat te bieden heeft. De algemene werking neem je voor lief. Toch is dat juist bij dit product heel interessant. Een afwasmachine is namelijk een zeer vernuftige uitvinding.
Eigenlijk werkt elke vaatwasmachine op een vergelijkbare manier. Onder druk sproeit hij warm water tegen de vuile vaat om alles zo goed schoon te maken. Er zit een circulatiepomp in de machine die het water door de zijkant en de sproeiarmen pompt. Dit water wordt verwarmd en neemt in zijn baan ook vaatwasmiddel mee om de vaat te reinigen.

Eigenschappen van een vaatwasser
Omdat er veel keuze is op het gebied van vaatwassers is het goed om vooraf te weten wat je belangrijk vindt voor jouw exemplaar. Bijvoorbeeld het waterverbruik, de energieklasse, de maximale belading, de bestekvoorziening, 
de programmasoorten en het geluidsniveau.

Waterverbruik
Het waterverbruik van een gemiddelde vaatwasser bij een regulier programma is 10 tot 18 liter. Je kunt selecteren hoe zuinig jouw nieuwe vaatwasser moet zijn. De meeste modellen vallen onder de categorie ‘Zuinig’ of ‘Zeer zuinig’. Als je weinig vaat in de machine hebt zitten, kun je ook de optie ‘halve belading’ gebruiken. Dit scheelt ook in het waterverbruik.

Energieklasse
Aan de energieklasse kun je zien hoeveel stroom de vaatwasmachine gebruikt. Zoals bij alle elektrische apparaten zijn ook hier de fabrikanten verplicht om met de letters A t/m G aan te geven hoe energiezuinig het product is. Met een gemiddeld verbruik tussen de 0,80 en 1,20 kWh stroom per afwasbeurt vallen de meeste huidige modellen in de energieklasse A t/m A+++.

Maximale belading
Een eenpersoonshuishouden heeft een vaatwasser met een lagere maximale belading nodig dan een heel gezin, dat spreekt voor zich. Over het algemeen is een vaatwasser waar 8 couverts in passen groot genoeg voor een klein huishouden. Deze varianten zijn vaak 45 cm breed. De modellen met een breedte van 60 cm kunnen vaak 12 couvert of meer aan. Een couvert staat gelijk aan het servies en bestek voor één maaltijd voor één persoon.

Beladingssensor
Sommige varianten hebben een beladingssensor, die meet wanneer er te veel vaat in de vaatwasser zit.

Uitgestelde start
Ook een uitgestelde start is mogelijk: hiermee kun je kiezen of je de vaatwasser direct aan wilt zetten of op een later moment wilt laten starten.

Bestekvoorziening
De bestekvoorziening is soms een korf onderin de vaatwasser en soms een lade bovenin. Afhankelijk van het model kun je kiezen uit verschillende soorten programma’s die je kunt aanpassen aan de hoeveelheid en de vuilheid van de vaat. Denk daarbij aan een ecostand, een kort programma en een voorspoelprogramma.

Geluidsniveau
Of je het geluidsniveau van de vaatwasser belangrijk vindt, is vaak afhankelijk van waar het apparaat staat en wanneer je hem gebruikt. Staat hij bijvoorbeeld beneden in de keuken en zet je hem ’s avonds aan terwijl je boven slaapt, dan maken enkele extra decibellen niet uit. Maar in andere gevallen kun je er wel degelijk last van hebben en zoek je juist een product dat zeer stil is. De meest stille vaatwassers produceren een geluid van 40 dB of minder

bs-whirlpool-dish-tile


Vaatwasser of toch met de hand afwassen?
Als je het gezellig vindt om met je partner of gezin de afwas te doen na het eten, dan vervangt een vaatwasser deze gezelligheid natuurlijk niet. Hij zorgt er echter wel voor dat de vaat efficiënter en energiezuiniger schoon wordt dan onder een lopende kraan met warm water.

Vooral het gebruik van het ecoprogramma zorgt ervoor dat de vaatwasser te verkiezen is boven afwassen met de hand. Dit zorgt voor een maximaal resultaat met de minste milieubelasting en het minste energieverbruik.

De beste vaatwasser kies je zo
Vind je het belangrijk dat je vaatwasser goed geïntegreerd is in je keuken? Kies dan voor inbouw of onderbouw. Als je hier niet veel waarde aan hecht, is een vrijstaand model perfect voor jou.

Het geluidsniveau, het waterverbruik en de energiezuinigheid zijn allemaal onderdelen waar je vooraf een mening over hebt. Gebruik jouw wensen om vaatwassers te vergelijken en zo jouw beste vaatwasser te vinden. Kijk daarbij ook naar de verschillende programma’s die mogelijk zijn.

Uiteraard geldt ook hier: hoe zuiniger, stiller en uitgebreider de vaatwasser is, des te meer je ervoor betaalt. Het is aan jou om te bepalen of je die investering op termijn terugverdient.


aeg-banner


premium-eco


Elektro-Five is onderdeel van Eleko.gcv
Koning Boudewijnlaan 32C
9170 Sint-Pauwels
BE0830.825.091

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be