Elektro-Five

Happy People❤️ 

 vww-label-option4


HomeOver ons

Webshop » Huishoudelijk » Koelers & Vriezers

Koelast, vriezers, syde by side, wijnbewaarkasten

whirpool-banner


Koelkast kopen: welke koelkast is het beste?
Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe koelkast? Lees hier alles om te bepalen welke koelkast het beste bij jouw wensen past.

Eigenschappen van een koelkast
Ga je een koelkast kopen, dan is het goed om eerst te weten welke eigenschappen allemaal een rol spelen bij het kiezen van jouw ideale model. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Altijd vers gekoelde producten in huis 
Geen keuken is compleet zonder koelkast, maar als je koelkast het na jaren trouwe dienst begeeft merk je dat er best veel komt kijken bij het zoeken naar een nieuw exemplaar. Een moderne koelkast is dan ook veel meer dan alleen een apparaat om voedsel en dranken koud te houden, door allerlei extra functies. Daarnaast zijn er ook steeds meer verschillende modellen, van een kleine wijnkoelkast tot een grote Amerikaanse koelkast. Maar hoe weet je nu eigenlijk welke koelkast je kopen moet? Het antwoord op deze en andere vragen vind je hieronder, zodat je straks alle informatie hebt om een goede keuze te maken.

Afmetingen koelkast
De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is waar je de koelkast gaat plaatsen. De ruimte in je keuken is niet onbeperkt, dus de afmetingen van een koelkast zijn belangrijk om te weten. Gelukkig worden bijna altijd de lengte, hoogte en diepte van een koelkast vermeld, zodat je dit eenvoudig kunt checken.

Inhoud koelruimte
Hoeveel producten je in een koelkast kwijt kan wordt aangegeven met de inhoud in liters. Nu zegt zo’n aantal liters je op het eerste gezicht misschien niet zoveel, maar je kunt over het algemeen de volgende verdeling aanhouden:

• tot 150 liter: geschikt voor 2 personen
• 150 tot 250 liter: geschikt voor 4 personen
• 250 liter of meer: geschikt voor 5 personen of meer

Kleur
Koelkasten zijn van traditioneel vaak wit maar tegenwoordig zijn ze in werkelijk alle kleuren verkrijgbaar. Van goud tot roze of van zwart tot zilver, je hebt alle mogelijkheden om een koelkast te kopen die perfect in je interieur past.

Energieklasse
Een koelkast is een van de grootste energieverbruikers in huis. Je wilt daarom een koelkast kopen die zo zuinig mogelijk met energie omgaat. Om dat te bepalen kijk je naar de energieklasse van de koelkast, wat aangeduid is met een energielabel. Koelkasten die in klasse B,C, of D vallen worden niet meer in de winkels verkocht. Goed om te weten, want een koelkast met label A is tegenwoordig dus juist een van de minst zuinige modellen. De zuinigste koelkasten hebben het A+++ label.

Aantal regelingen
Wil je juist wel dat de temperatuur binnen de koelkast verschilt, bijvoorbeeld om dat je de flessen in het wijnrek op een specifieke temperatuur wilt houden? Kijk dan naar het aantal regelaars dat een koelkast heeft. Hoe meer regelaars, hoe meer mogelijkheden om de temperatuur af te stellen.

Groentelades en vershoudlades
De meeste koelkasten beschikken over een groentelade onderin de koelkast. Deze is bedoeld om groenten langer vers te houden. Een variant hierop is de vershoudlade. Deze heeft dezelfde functie als een groentelade, maar garandeert bovendien een constante temperatuur van 0 graden. Zo blijven groenten nog langer vers. Vershoudlades kom je vaak tegen in Amerikaanse koelkasten.

Luchtcirculatie
Misschien is het je wel eens opgevallen in je oude koelkast: onderin de koelkast is het vaak kouder dan bovenin. Kies je voor een koelkast met luchtcirculatie, dan kom je dit probleem niet meer tegen. De koude lucht wordt namelijk gelijkmatig door de koelkast verspreid, waardoor de temperatuur overal hetzelfde is.

Vriezer
Een vriezer is erg handig als je regelmatig eten in grotere hoeveelheden koopt en deze langer vers wilt bewaren. In plaats van een losse vriezer te kopen kun je ook kiezen voor een koelkast met een vriesvak of een koelvriescombinatie met wat meer vriesruimte.

No Frost-functie
Ga je voor een koelvriescombinatie of koelkast met vriesvak, let dan ook op de aanwezigheid van een No Frost-functie. Deze zorgt er namelijk voor dat warme lucht en vocht automatisch worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er geen ijsafzetting en hoef je het vriesgedeelte nooit meer te ontdooien.

home-connect
Soorten koelkasten
Zoals je ziet zijn er verschillende eigenschappen die ervoor zorgen dat een koelkast aan jouw specifieke wensen voldoet. Heb je deze op een rijtje gezet, dan wordt het tijd voor de volgende stap: kiezen welke soort koelkast je kopen wilt. Je kunt kiezen uit de volgende modellen: tafelmodel koelkast, kastmodel koelkast, koelvriescombinatie (upside-down), Amerikaanse koelkast (side-by-side), wijnkoelkast of een barkoelkast

Tafelmodel koelkast
Het tafelmodel koelkast zie je vaak in keukens met weinig ruimte. De standaard afmetingen van de koelkast zijn 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep. Daarmee past hij vaak prima onder of naast het aanrecht, zodat je bijvoorbeeld nog een gasfornuis bovenop de koelkast kwijt kunt. Sommige modellen beschikken zelfs over een vriesvak, waardoor het een ideale koelkast is voor eenpersoonshoudens.

Kastmodel koelkast
Wil je toch wat meer producten koud kunnen bewaren, dan kun je beter een kastmodel koelkast kopen. Deze uitvoering is hoger (minstens 90 cm) dan een tafelmodel en past dus niet meer onder het aanrecht. De meeste kastmodellen bieden genoeg koelruimte voor een gezin van vier personen.

Koelvriescombinatie (upside-down)
Een kastmodel met een vriezer onder het koelgedeelte noemen we een koelvriescombinatie. Omdat dit vroeger juist precies andersom was wordt dit ook wel een upside-down koelkast genoemd. Beide delen hebben afzonderlijk openende deuren, zodat het vriesgedeelte niet steeds opwarmt zodra je iets uit de koelkast pakt. Wil je de temperatuur van beide delen afzonderlijk kunnen afstellen, let dan wel op de aanwezigheid van meerdere regelaars hiervoor.

Amerikaanse koelkast (side-by-side)
De typische grote Amerikaanse koelkast is niet meer iets dat we alleen in Amerikaanse televisieseries zien, ook in steeds meer Nederlandse keukens zie je deze staan. Het koel- en vriesgedeelte worden hierbij niet boven elkaar geplaatst, maar naast elkaar. Dit wordt ook wel het side-by-side model genoemd.

Vaak beschikken deze Amerikaanse koelkasten over een ice dispenser voor ijsblokjes, ijsschaafsel of koud water. Hou er dan wel rekening mee dat je hiervoor meestal ook een wateraansluiting nodig hebt. Ook zal het water met het oog op mogelijke bacteriën eerst gefilterd moeten worden. Deze filters zijn vrij prijzig en moeten op den duur vervangen worden, dus bepaal voor jezelf of je deze extra kosten de moeite waard vindt.

Wijnkoelkast
Ben je een echte wijnliefhebber, dan weet je hoe belangrijke de juiste temperatuur is voor de smaak van je wijn. Sommige koelkasten bieden je de optie om de temperatuur van het ingebouwde wijnrek aan te passen, maar hier heeft lang niet iedereen genoeg aan. Je rode wijn bewaar je nu eenmaal op een andere temperatuur dan je witte wijn en hetzelfde geldt voor rosé en champagne. Met een wijnkoelkast (ook wel wijnbewaarkast of wijnklimaatkast genoemd) heb je alle mogelijkheden om je complete wijncollectie op de perfecte temperaturen te bewaren.

africa-en-home-con-ba-001

Informatie over diepvriezers
Bij diepvriezers wordt onderscheid gemaakt tussen diepvrieskisten en diepvrieskasten. Om te kijken hoeveel producten in de vriezer kunnen worden bewaard, kijk je naar de netto inhoud. Dit is de werkelijk te gebruiken inhoud.

Diepvrieskist
Een diepvrieskist gaat open door middel van een klep die omhoog getrokken moet worden. Een diepvrieskist is bijzonder geschikt als je behoefte hebt aan veel vriesruimte. Veel mensen hebben dan ook een vrieskist als extra vriesruimte. In een diepvrieskist kunnen grote hoeveelheden levensmiddelen worden bewaard. Dus als je bijvoorbeeld veel groente uit de tuin wilt invriezen, is dit ideaal. Het is wel lastig dat de producten op elkaar gestapeld moeten worden. Het hangt dus van jouw persoonlijke situatie af welk model voor jou het meest praktisch is. 

Diepvrieskast
Een diepvrieskast gaat open door middel van een deur die links of rechts draaiend is. Het is een stuk overzichtelijker om een diepvrieskast met laden aan te schaffen. Je vind de producten dan eenvoudiger terug. Het praktische aan een tafelmodel vriezer is dat deze vaak gecombineerd kan worden met een tafelmodel koelkast. Ze kunnen naast elkaar of boven elkaar geplaatst worden. Een tafelmodel heeft een kleinere inhoud dan een diepvrieskist of diepvrieskast en is altijd rond de 85 cm hoog.

Omgevingstemperatuur
Met de omgevingstemperatuur wordt de temperatuur (klimaatklasse) aangegeven waarin het apparaat optimaal functioneert. Het is wel verstandig om bij plaatsing in b.v. garage schuur of bijkeuken goed te kijken naar de omgevingstemperatuur, bij een te koude of te warme omgeving werkt het apparaat niet goed.

SN 10-32 graden
N 16-32 graden
ST 18-38 graden
T 18-43 graden
SN-ST 10-38 graden
SN-T 10-43 graden

Invriescapaciteit vriezer
Het is belangrijk jezelf de vraag te stellen hoeveel je over het algemeen in een keer wilt invriezen. Wil je bijvoorbeeld regelmatig na een eigen oogst, grote hoeveelheden groente snel invriezen? Let dan goed op de invriescapaciteit per 24 uur van de vriezers. Een diepvrieskist kan over het algemeen meer etenswaren invriezen per 24 uur.

Sterren van een vriezer
Een diepvries krijgt naarmate zijn vriescapaciteit een aantal sterren toegewezen. Vrijwel alle diepvriezers hebben de vriesklasse van 4 sterren. Het is pas mogelijk om in een 4 sterren vriezer producten in te vriezen. Bij een koelkast met vriesvak moet je nog wel op het aantal sterren letten. Bij de goedkopere modellen komt 1 of 2 sterren nog wel voor. Deze zijn dan alleen geschikt voor het bewaren van ijsjes en ijsklontjes.

* * * * Het invriezen van levensmiddelen is hierin mogelijk.
* * * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele weken bewaard blijven.
* * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele dagen bewaard blijven.
* Mogelijkheid tot het invriezen van ijsblokjes.

Etagefrost
Veel diepvrieskasten zijn voorzien van een etagefrostsysteem. Dit houdt in dat je in alle laden kunt invriezen. Toch zijn er modellen waar dit niet mogelijk is. Wanneer de kast niet goed geïsoleerd is, of als de vrieselementen niet door de hele kast verdeeld zijn, is het mogelijk dat een diepvrieskast alleen maar kan invriezen in b.v. de bovenste 2 laden. Je ziet dan vaak boven in de kast 1 of 2 roosters zitten, die de bovenste 2 laden voorziet van extra invriescapaciteit. Wanneer de producten in deze lade(n) zijn ingevroren kun je de producten verplaatsen naar lager gelegen laden.

Door het Etagefrost (ook wel FrostSafe-systeem genoemd) wordt er boven en onder elke lade koude lucht geproduceerd. Hierdoor kun je elke lade zowel voor invriezen als bewaren gebruiken. Het lastige verleggen van de ingevroren producten is nu niet meer nodig.

Invriesschakelaar
Naarmate je etenswaren sneller invriest blijft de houdbaarheidsdatum langer geldig, en ook blijft de smaak en kwaliteit optimaal behouden. Een diepvriezer met een invriesschakelaar dient na de invriestijd handmatig weer uitgeschakeld te worden. Met een invriesautomaat schakelt de diepvriezer na afloop van de invriesprocedure automatisch weer op normaal vriezen terug. Dit levert een bijdrage tot het besparen van energie.

NoFrost-techniek
Met de NoFrost-techniek behoort het ontdooien en dus het leegmaken van de diepvriezer tot het verleden. De diepvriesproducten worden met gekoelde circulatielucht ingevroren en de luchtvochtigheid naar buiten getransporteerd, er ontstaat geen ijsafzetting en dus hoef je de vriezer nooit te ontdooien.

Bewaartijd bij stroomuitval
Het is ook goed om op de bewaartijd bij stroomuitval te letten. Kies je voor een wat langere bewaartijd bij stroomuitval, dan kom je niet voor verrassingen te staan als de stroom een paar uur is uitgevallen.
samsung-banner


premium-eco


Elektro-Five is onderdeel van Eleko.gcv
Koning Boudewijnlaan 32C
9170 Sint-Pauwels
BE0830.825.091

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be